OBJECTIUS

OBJECTIUS

EIXIDES DIMECRES I DISSABTE

EIXIDES DIMECRES I DISSABTE

EIGIDES GENER

EIGIDES GENER

dimecres, 28 de desembre del 2016

CAMINATA (28/12/2016)

RUTA DE SENDERISME CIRCULAR PER FONDEGUILLA
El que es va iniciar, ara per aquestes dades, l'any passat, de realitzar una ruta de senderisme de La Morralla, per segon any l'hem tornada a fer. Aquesta vegada, ha estat novament pels indrets de la Serra d'Espada; però des de Fondeguilla.
La jornada ha començat en la concentració al parking d'Erosky dels morrallers que hem acudit a la convocatòria: Joan, Pedro, Javi, Antonio, Tomás, Jose, a més de la companyia de Pedreguer. En els cotxes ens hem desplaçat a la veïna població de Fondeguilla, punt d'eixida de la ruta de senderisme programada per Joan. 
Partirem des del propi nucli urbà per dirigir-nos pel camí d'Artana i que enllaça en tres barrancs, els d'Eslida, de Cabrera i de l'Horcajo.
Al llarg d'ella gaudim, com en tantes altres rutes de la nostra estimada Serra d'Espadà, de la bellesa dels seus boscos de sureres, amb alguns exemplars de grans dimensions on una surera immensa ens sorprèn i que per la seva grandària sembla ser uns dels exemplars més grans de la Comunitat.
Camí d'Artana
El Castell de Castro al fons
Barranc de l'Eslida

Surera
També tenim una bona vista sobre les valls segons ascendim cap als colls, veiem de prop les restes del Castell de Castro, al qual no hem ascendit doncs ja estiguérem l'any passat.
Castell de Castro
En aquest punt optarem per agarrar una senda a la dreta. Aquest tram és d'inqüestionable bellesa, en la qual caminem sota frondosos boscos de sureres, envoltats d'un ric sotabosc. 
Bosc de sureres
El tram és en continu ascens fins arribar a l'alt de la lloma on es troben les restes de la mina Cantallops, de la qual només queda un perillós forat (del qual no es veu el fons) al qual es pot baixar per una escarida escala.

Mina de cinabri de Cantallops
Aquest pou és una antiga i interessant mina de mercuri, assenyalada i coneguda com Els pous de Cantallops, (paratge Fontanelles), amb un pou vertical tallat en roca d'uns 30 mi un esvoranc al qual s'accedeix, mitjançant escala de pedra, a un petit replà amb cali a la canya del pou, on es troben dos replans o refugis.
Al costat del pou hi ha un senzill forn de destil·lació de maçoneria i maó, i una tremuja en pla inclinat d'emmagatzematge i alimentació de mineral per a aquest forn. 
El brocal del pou es localitza després d'una gran roca, però sense cap element de protecció, observant-se en les seves parets diversos ancoratges utilitzats per descensos d'espeleologia.
Deixem la mina no sense abans admirar un portentós surera que hi ha prop i fem l'aturada per esmorzar
Després del breu descans seguirem la ruta, ja en continu descens fins al riu Belcaire, per una senda amb trams de pedra de via romana. 
senda amb traçat de via romana
La senda acaba just on s'uneix el riu Belcaire i l'accés a l'Arquet al que no accedim per brollar aigua de les últimes pluges i no ens abellia fer l'ànec. Tot i així hem tingut que creuar varies vegades el riu Belcaire saltant entre pedres i al que algun se li ha anat el peu i ha fet "xop, xop". 
Riu Belcaire
Compaginem el riu amb una senda de ferradura per la que creuem entre garroferes centenaries il' horta amb bases d'aigua. Així arribem a la població de Fondeguilla, tot just a l'altura d'un berenador, on temps enrere la font avui inutilitzada, brollava aigua de la font del Frare i que aprofitem per fer-nos una foto.
Berenador de la font del Frare
Ruta
Hem agarrat els cotxes i hem tornat a La Vall a dinar al restaurant el Pecat com a cloenda d'un matí ple de natura.


Restaurant el pecat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada